PROLOTERAPİ
PROLOTERAPİ NEDİR
Çalışan ve yaşlanan toplumda aşırı kullanım yaralanmalarına ve dejeneratif hastalıklara bağlı gelişen kas iskelet ağrısı yaygın sağlık sorunudur. Kas iskelet ağrısında fonksiyonel kısıtlılıklar yaşam kalitesinde ve üretkenlikte azalmanın önemli nedenidir.
Kas iskelet ağrısı tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri de proloterapidir. Proloterapi irritan bir solüsyonun küçük hacimlerde ağrılı ligament ve tendon yapışma yerlerine ve komşu eklem aralığına enjekte edildiği rejeneratif bir tedavidir. Proloterapi vücudun doğal iyileşme mekanizmalarını uyararak ligamentleri ve diğer eklem yapılarını güçlendirir, böylece eklem stabilizasyonunu ve fonksiyonunu iyileştirerek ağrıyı azaltır.
Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 100 yıldır kullanılmasına karşın, çağdaş proloterapi uygulamaları 1950’lerde genel cerrah George Hackett’in
30 yılı aşan klinik deneyimlerine dayanarak proloterapi enjeksiyon protokollerini oluşturmasından sonra önem kazanmıştır. Literatürde 1980’lerin ortalarına kadarki dönemde, çok sayıdaki olgu sunumu ve olgu serilerini kapsayan çalışmalarda pozitif klinik sonuçlar bildirilmiştir. 1980’lerin ortalarından itibaren çalışmaların metodolojik kalitesinde iyileşme ve sayısında hızlı artış olmuştur. Yeni çalışmalarda kronik bel ağrısı, osteoartrit ve tendinopatilerde yapılan prospektif ve randomize kontrollü çalışmalar (RKÇ) proloterapinin etkinliği konusunda güçlü veri sağlamıştır.
Etkili, güvenli ve ekonomik bir tedavi olan proloterapi diğer standart konservatif tedavilere dirençli kronik kas iskelet hastalıkları tedavisi ile ilgilenen farklı alanlarda çalışan çok sayıda hekim tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
Proloterapİde kullanılan solüsyonlar ve teknikler Proloterapide P2G (fenol-gliserin-glikoz), sodyum morhuat gibi çeşitli solüsyonların kullanılmasına ve
bu solüsyonların etkili olmasına karşın günümüzde en sık hipertonik dekstroz kullanılmaktadır. En yaygın kullanılan solüsyon ise eklem dışı enjeksiyon için %15’lik dekstroz, eklem içi enjeksiyon için %25’lik dekstrozdur. Proloterapi konusunda yayınlanmış, pratik, formal bir kılavuz bulunmamaktadır. Uygulanan teknikler, uygulama sıklığı ve enjekte edilen solüsyonlar ile ilgili karşılaştırmalı çalışmalar yapılmamıştır. Terapötik solüsyonlar ağrılı ve duyarlı ligament ve tendon yapışma yerlerine ve eklem içine 3-6 hafta aralıklarla 4-6 kez enjekte edilir. Uygulamalar klinik durumun ciddiyetine ve doktor tercihine göre farklılık göstermektedir. Enjeksiyonlar diğer tüm spinal ve lokal enjeksiyonlarda olduğu gibi evrensel önlem alınarak eğitimli ve deneyimli doktor tarafından yapılmalıdır.